Tema smarta stadsdelar: Jakobsdalen – Rosendal – Ebbepark – Solkvarteret – Helsingborg H+

Ebbepark. Illustration: Stångåstaden.

Jakobsdalen

Den helt nya stadsdelen Jakobsdalen i Borlänge är tänkt att bli en nationell spjutspets för social- och ekologisk stadsutveckling.

Jakobsdalen ska fungera som en testarena för oprövade lösningar och spännande innovationer kring hållbar stadsutveckliing – från smarta transportlösningar till kloka idéer för energiförbrukning och dagvattenhantering.

Här kommer bland annat att byggas ett kretsloppshus för praktiskt lärande om hållbarhetsfrågor som energi, vatten, material, avfall och transporter. I stadsdelen ska även ges plats för stadsodlingar, torg, parker och mötesplatser, sammanlänkade med gång- och cykelbanor och minimalt med biltrafik.

För att motverka bostadssegregationen erbjuder Jakobsdalen 1200 bostäder med blandade upplåtelseformer.

Läs mer om Jakobsdalen

Rosendal

Rosendal i Uppsala är pilotprojekt för det svenska certifieringssystemet City Lab som en av landets först certifierade stadsdelar. Här byggs med sunda byggmaterial, dagvattnet hanteras lokalt och området ska bli klimatneutralt genom bra energiprestanda, fjärrvärme, tillvaratagen spillvärme, EPD-märkt el och egenproducerad solel.

Läs mer om Rosendal

Ebbepark

I kvarteret Ebbepark, som byggs av Stångåstaden i Linköping, kommer det att finnas ett gemensamt drift- och övervakningssystem för reglering av olika funktioner såsom optimering av effektuttag från fjärrvärme/fjärrkyla genom värmelagring och anpassning till tappvarmvattenuttag. Även optimering av eleffekt genom stegvis start av fläktar, batterilagager för solel, m.m. planeras.

Läs mer om Ebbepark

Solkvarteret

I Solkvarteret i Malmö ska el från taksolpaneler lagras i batterier, som ska försörja laddstolpar för laddning av elcyklar. Kvarteret kommer också ha ett gemensamt växthus för att odla ekologiska grönsaker och tillgång till en elbilspool. Som boende kommer man även få tillgång till en smart bostadsrättsapp. Där man kan hantera allt från sin bokning av elbil och ellådscykel till att läsa av sin elförbrukning.

Läs mer om Solkvarteret

Helsingborg H+

I kvarteret H+ planeras för lokalt producerad solel samt rötgasproduktion genom tillvaratagande av avfall från kök och toaletter.

Läs mer om H+

Fler trendspaningar