Tema smarta stadsdelar: Fossil-free Energy Districts

Illustration: Johanneberg Science Park.

Fossil-free Energy Districts (FED) på Chalmers campus Johanneberg i Göteborg, är den första lokala energimarknaden i Europa, som kombinerar de tre energibärarna el, värme och kyla.

I övergången till förnybar energi ses lokala energisystem som en viktig del av lösningen. både på grund av att efterfrågan på el ökar, men också för att en större andel energi kommer från förnybara källor.

FED fungerar så att det kopplar upp campusområdets fastigheter till en digital marknadsplats för handel med energi mellan byggnaderna. Byggnaderna i området kan konsumera, producera och lagra energi och har bland annat biopannor, solpaneler, batterier och andra typer av energilager.

Systemet – som även är uppkopplat mot väderprognoser och elpriser – styr energiförbrukningen så att den optimeras. Om det till exempel är på väg att bli kallare kan en byggnad värmas upp några timmar innan kylan slår till, då elpriset är lägre. Mycket av energiutbytet mellan byggnaderna handlar om att undvika effektintensiva toppar, använda lokalproducerad, förnyelsebar energi och undvika import av fossilbaserad energi in i systemet.

Parallellt med att det verkliga systemet byggts upp på campusområdet har Chalmersforskare skapat en simuleringsmodell av energisystemet och den digitala marknadsplatsen. Detta används för att testa vilka tekniklösningar som bör väljas för att minska energianvändningen och kapa energitopparna.

Läs mer om FED – The Fossil-free Energy Districts project

Fler trendspaningar