Tema smarta stadsdelar: Ready

I maj 2020 avslutades det sexåriga EU-projektet Ready i Växjö. Inom projektet har man arbetat med sammanlagt sex olika åtgärder för ökad energieffektivitet och smart boende.

Bland annat har Växjöbostäder, genom en mix av traditionella och innovativa energieffektiviseringsåtgärder, lyckats sänka energiförbrukningen med mellan 50 till 70 procent i kvarteret Alabastern i stadsdelen Araby. Detta med åtgärder som vindsisolering, FTX, byte av fönster, tilläggsisolering av fasad vid balkong och individuell mätning och debitering av tappvarmvatten och kallvatten.

Vidare har man arbetat med att effektivisera och expandera kommunens bioenergibaserade fjärrvärme- och fjärrkylasystem och tagit fram lösningar för att nyttja energin i systemet i flera steg.

I en så kallad fjärrkyle-loop har spillkylan från ett köpcenter (och andra kylabonnenter) använts för att kyla ner en serverhall. Den relativt varma returen från serverhallen har förts vidare till fotbollsplanen på Visma Arena, där gräset värms av slingor i marken. Efter arenan är temperaturen åter sval och matas tillbaka till fjärrkylstationen.

Den affärsmodell som använts innebär att alla ingående verksamheter: köpcentret, serverhallen, fotbollsarenan, köper energi från Växjö Energi och inte från de abonnenter de erhållit sin fjärrkyla, respektive restkyla och restvärme från.

Vidare har en hyresgästportal utvecklats, som förutom att visa hyresgästens energiförbrukning, används för dubbelriktad kommunikation mellan hyresgäst och Växjöbostäder. Via visualiseringsplattformen kan de boende även få uppgifter om rumstemperatur och användning av varmvatten och kallvatten.

I ett av de energirenoverade husen, kallat specialhuset, har man i hälften av de 36 lägenheterna testat ett upplägg där användaren kan inom kort (våren 2021) ska kunna ta del av ännu mer information och funktioner.

I dessa lägenheter Boportalen finns mätdata från ytterligare 30 sensorer per lägenhet. Sensorerna registrerar bl.a. ev. närvaro, vattenläckage i kök och badrum, fönster- och dörröppning och elanvändning för kyl, frys, spis, m.m. Användaren ges också möjlighet att stänga av uttag för kaffebryggare, m.m. på distans.

Inom projektet har också genomförts en utbildningssatsning kring ”Smarta städer”.

Läs mer om Ready

Fler trendspaningar