Därför har företagen svårt ställa om till cirkulär ekonomi

Det är svårt för många företag att ställa om till cirkulär ekonomi. Det framkom vid ett seminarium arrangerat av Science Park Borås i Borås i veckan.

Erik Valvring, innovationsstrateg på Science Park Borås, kommer ofta i kontakt med företag som funderar på en cirkulär omställning.

– Ett problem är att företag sällan försöker gå över till en cirkulär affärsmodell. De förändrar sina produkter och processer, men fortsätter arbeta efter samman linjära affärsmodell som tidigare, sade Erik Valvring på seminariet.

En orsak till att många företag har svårt att ställa om är att cirkulära affärsmodeller kräver en större omställning. Det kan krävas tilläggsprodukter, men också att teknikplattformar för delningstjänster kopplas på. Något som företagen inte är vana vid.

Fyra faktorer driver cirkulära ekonomin framåt

Frågan är då vad som kan driva den cirkulära ekonomin på företagen framåt? Enligt Erik Valvring är det fyra faktorer.

Resursbrist och brist på råmaterial, teknisk utveckling (digitalisering, blockchain, chip, RFID etc), och en allt större medvetenhet från konsumenter. Men sist men inte minst kan en övergång skyndas på om företagen inser att cirkulära affärer är mer lönsamma än linjära. Erik Valvring nämner också industriell symbios som kan öppna upp en helt ny spelplan för många företag.

Enligt Erik Valvring finns det fyra vanliga frågor kring cirkulär omställning, som många företag funderar på idag:

  • När ska vi ställa om?
  • Varför ska vi ställa om?
  • Vad ska vi ställa om?
  • Hur ska vi ställa om?

Fler trendspaningar