Kortare arbetstid vinnande koncept för mer hållbart arbetsliv

Kortare arbetsveckor med bibehållen lön har visat sig vara ett vinnande koncept för ett mer hållbart arbetsliv – i alla fall i Storbritannien.

61 företag i Storbritannien lät sina anställda arbeta i snitt 34 timmar i veckan under fyra dagar mellan juni och december förra året. Men det var bara arbetstiden som kortades – lönen förblev densamma.

Resultatet blev så lyckat att 56 av de 61 företagen nu fortsätter låta de anställda arbeta kortare vecka. 18 har beslutat att permanenta fyradagarsvecka.

Försöket är det hittills största som genomförts i världen enligt den brittiska forskargruppen Autonomy. Totalt omfattade det 2 900 anställda i olika branscher, allt från finansföretag till en fishandchips-butik.

Försöket visade på många positiva effekter, inte bara för de anställda. Produktiviteten förblev den samma, samtidigt som balansen mellan arbete och fritid förbättrades och sjukfrånvaron gick ned. Den kortare arbetstiden gjorde också att färre var benägna att byta jobb.

15 procent tyckte att just den extra lediga dagen var så mycket värd att de inte skulle gå tillbaka till fem dagar även om de erbjöds mer i lön.

Fyradagarsvecka har testats flera gånger tidigare under senare år. Microsoft testade 2019 ett fyradagarskoncept i Japan under en månad och dagligvarutjätten Unilever gjorde ett försök 2020 i Nya Zeeland som pågick under ett år.

Reuters

Läs en rapport om projektet

Fler trendspaningar