Nytt rekord för batteribyten – 60 000 på en dag

Batteribyten. Det är en konkurrensfördel för det kinesiska bilmärket Nio – i alla fall på hemmamarknaden. Företaget har nu nått milstolpen 60 000 byten på en enda dag. I Sverige är siffrorna bra mycket lägre än så.

I samband med det kinesiska nyåret – under tre veckor – erbjuder Nio gratis batteribyten till alla sina kunder. Det resulterade under en av dagarna i 60 000 byten av batteri.

Eller i snitt drygt 45 byten på var och en av de 1313 bytesstationer som finns i landet.

I Sverige gäller helt andra siffror när det gäller batteribyten. Här finns det två stationer – en i Mantorp och en i Varberg.

Varje batteribyte beräknas ta fem minuter. I Kina kommer ett byte att gå på halva den tiden. Detta då Nio nu presenterat den tredje generationens bytesstationer. Här i Sverige är vi kvar med generation två.

Men är batteribyten en del av framtidens elektriska mobilitet? Det återstår att se. Vissa ser inte det rimliga i att byta batteri när snabbladdningen blir allt snabbare. Men fördelar finns. Som exempelvis bättre skick på batterierna.

Dagens PS

Fler trendspaningar