Sverige tionde bäst i EU vad gäller nya solcellsinstallationer

Utbyggnaden av solenergi går framåt. En europeisk marknadsrapport visar att Sverige nu kvalar in på topp tio.

Det är branschorganisationen Solar Power Europe som sammanfattat hur installationen av solceller framskrider i Europa. Enligt rapporten installerades det i EU:s 27 medlemsstater sammanlagt 41,4 GW i nya solcellsanläggningar under 2022. Det är en ökning med 47 procent jämfört med 2021.

Tyskland var det land där det installerades mest solcellseffekt, 7,9 GW, tätt följd av Spanien (7,5 GW) och Polen där 4,9 GW tillkom.

Sverige tar ett kliv uppåt i statistiken och ligger nu på plats tio med 1,1 GW installerad effekt.

Enligt Solar Power Europe går nu utvecklingen snabbt framåt. Från 2018 då EU hade 100 GW i samlad solcellseffekt till att 2022 fördubblat denna till över 200 GW. Enligt organisationen väntas 50 GW installeras i unionen under 2023.

I rapporten görs marknadsutsikter för tio länder fram till 2026: Tyskland, Spanien, Polen, Nederländerna, Frankrike, Italien, Portugal, Danmark, Grekland och Sverige.

Vad gäller Sverige konstateras att intresset för att bygga storskaliga solcellsanläggningar är mycket stort, även om det ännu finns få riktigt stora anläggningar, över 10 MW. En anledning till det är den juridiska osäkerhet som råder då länsstyrelsen i flera fall sagt nej till större installationer på åkermark.

Det är fortfarande osäkert när de första installationerna på 20 – 30 MW kan byggas, men enligt Solar Power Europe har Sverige goda förutsättningar jämfört med många andra länder, med stora marker tillgängliga och låg befolkningstäthet.

EU Market Outlook For Solar Power 2022 – 2026

Fler trendspaningar