Gurka, tomater och lax samsas i världsunik odling

Det växer gurka och tomater i växthuset intill ICA Maxi i Östersund. Snart ska laxar göra den världsunika odlingen komplett.

I maj startade Härnösands-baserade företaget Agtira bygget av växthuset i Östersund. Ett växthus som har avancerat och högteknologiskt innehåll. Både drivbänkarnas automatiska bevattning och hela värmesystemet styrs av AI. Enligt Agtiras kalkyler kommer växthuset varje år att producera 80 ton gurka och 30 ton tomater. Elkostnaderna hålls nere tack vare fjärrvärme och specialdesignad hybridbelysning. Detta ska också göra miljöbelastningen minimal.

Jerker Hansson är marknadschef på ICA Maxi Östersund. Han ser fler fördelar med den stora satsningen. Konstaterar att transporterna minimeras och att svinnet går ner till noll.

Officiell invigning blir det i januari. Under andra halvåret 2023 kommer tomater och gurka att kompletteras med färsk lax som odlas i samma växthusbyggnad. Näringslösningen kommer då att cirkulera mellan fisk och grönsaker i ett slutet system; det sker inga utsläpp och vattenförbrukningen förväntas bli bara en bråkdel jämfört med traditionella anläggningar.

Ytterligare en satsning som snart kan bli verklighet är Sveriges största fiskodling på land. Det är företaget RE:UCEAN som nu fått klartecken att låna 530 miljoner kronor av Europeiska investeringsbanken, EIB, för projektet. Om det förverkligas kommer det bli en av de största investeringarna i livsmedelsindustrin i Sverige nånsin. I anläggningen ska odlas 10 000 ton lax varje år, motsvarande en femtedel av Sveriges totala konsumtion.

Agtira

RE:OCEAN

Fler trendspaningar