Första pappersflaskan som inte innehåller någon plast

Flaskor av papper. Det säger sig nu det brittiska företaget SUPA Products ha tagit fram. Pappersflaskorna ska kunna skäras upp och komposteras hemma alternativt läggas i återvinning eller i trädgårdssoporna.

Försök med tillverkning av egna pappersflaskor startade SUPA 2019. Detta efter att misslyckats hitta en extern tillverkare.

– Det vi hittade var ett försök till greenwashing, säger företagets Scott Nicholas. Antingen genom att täcka en plastflaska med ett yttre pappershölje eller så användes plastpåsar inuti vilket är ännu värre för havets ekosystem.

Bland de flaskor som undersökts och som inte höll måttet fanns Coca Colas omtalade försök med pappersbaserade flaskor.

– Coca Cola har hyllat utvecklingen av pappersflaskor, men när vi tittade närmare hade de fortfarande plast inuti och använde plast i både hals och kork

Flaskan SUPA Products tagit fram har en invändig beläggning av tång och naturlig växtlatex som den nödvändiga vätskebarriären. Biologiskt nedbrytbara acceleratorer inom pappersflaskans konstruktion ska påskynda och säkerställa naturlig kompostering.

SUPA Products har lovat skänka 20 procent av den vinst pappersflaskorna inbringar till välgörenhetsorganisationer för sanering av hav och stränder. Flaskan i sig eliminerar cirka 40 gram engångsplast på marknaden.

Fotnot: SUPA står för Single Use Plastic Alternative.

Recycling

Fler trendspaningar