Två parkeringshus med höga hållbarhetsambitioner

Mobilitetshuset Solkvarteret i Hyllie.

Två parkeringshus i Malmö uppmärksammas för höga hållbarhetsambitioner.

Sveriges största parkeringshus i trä med laddplatser för elbilar, solceller, dagvattenåtervinning, lösningar för optimering av energiflöden och växtklädda fasader – det är P-hus Sege Park i ett nötskal.

P-huset är det första i trä i Sydsverige. Det har plats för 620 bilar av vilka är 120 laddplatser för elbilar som laddas från solceller på taket. Där finns också ett fastighetsbatteri i vilket solenergi lagras till kvällar och nätter.

P-hus Sege Park.

Men ambitionerna för P-huset är högre än så – tanken är att det ska bli en mobilitetsnod med cykelgarage och där boende i området har möjlighet att hyra bil, cykel och lådcykel.

P-huset har ritats för att vara flexibelt och vid en eventuell ombyggnad ska trämaterialet kunna återanvändas.

Parkeringshuset ligger i Sege Park, ett område i östra Malmö som är under utveckling och som kommer att vara ett testområde för hållbara lösningar. Nya bostäder ska byggas och 2 000 personer väntas bo i området år 2025.

Sveriges snyggaste solenergihus

Ett annat P-hus som uppmärksammats är mobilitetshuset Solkvarteret i Hyllie i Malmö. som av Solar Region Skåne nu utsetts till södra Sveriges snyggaste solenergihus.

Byggnaden har solcellerna integrerade i fasaden. Mängden material har hållits till ett minimum och solcellerna gör att byggnaden är självförsörjande på energi stora delar av året.

””Mobilitetshuset Solkvarteret Malmö har den överlägset snyggaste designen i tävlingen, samtidigt som fasaderna täcker delar av elbehovet för fastigheten. Solkvarteret vinner också med sitt innovativa koncept genom att den tar sig an ett samhällsbehov och visar hur stadsbon kan leva mer hållbart. Mobilitetshuset är ett utmärkt exempel på att solceller kan vara både en naturlig och vacker del av byggnadsdesignen”, skriver juryn bland annat i prismotiveringen.

News Öresund

Energi & Miljö

Fler trendspaningar