Första solcellsparken med batterilagring

Bild: Tekniska Verken.

Solcellsparken intill Gärstadverket i Linköping blir först i Sverige med att koppla ett batteri för lagring av solenergi till anläggningen.

Solcellsparken, i vilken Tekniska verken är delägare, har varit igång och levererat el i två säsonger. Nu kompletteras den med ett batteri som kan lagra 2 MWh. Batteriet har kostat 16 miljoner kronor.

– Eftersom parken har 12 megawatts effekt kan inte hela produktionen lagras, säger Fredrik Remneblad, ansvarig för sol-, vind- och vattenkraft hos Tekniska verken.

– Egentligen är batteriet för dyrt för att bara lagra el som man vill sälja vid ett annat tillfälle. Men vi är en aktör på Svenska Kraftnäts balansmarknad och hjälper till att hålla frekvensen i elsystemet och det är där den stora nyttan och ekonomin med batterierna finns.

Utöver batterisatsningen planerar Tekniska verken att bygga fler solparker, både större och mindre.

– En del exploatörer bygger inte mindre än fem eller tio hektar, men eftersom vi är ett regionalt bolag ska vi se till att tillföra mer förnybar elproduktion och kan därför gå ner mot 1 hektar.

För Tekniska verken är platsen viktigare än själva storleken på anläggningen.

– Vi försöker bygga parker där man kan ha betesdjur eller som kan tillför den biologiska mångfalden någonting ytterligare.

Att bygga solparker på produktiv åkermark eller mark som har andra naturvärden avråder Fredrik Remneblad dock bestämt från.

SVT

Fler trendspaningar