Lovande försök med träbaserad plast

Ett nytt material med plastliknande egenskaper baserat på trä har tagits fram av forskare vid KTH i Stockholm. Resultaten så här långt är lovande. Materialet kan brytas ner utan att skada miljön och har dessutom tillräckligt bra viktbärande styrka för att kunna användas i heminredning och som konstruktionsmaterial.

Peter Olsén är en av forskarna. Han konstaterar att man nu hittat ett sätt att leverera både högt fiberinnehåll och nedbrytbarhet.  Ett hållbart, cirkulärt materialalternativ. Genom att bryta ned plasten kan fibrerna återvinnas och de kemiska komponenterna från plasten återanvändas.

– Ingen har kunnat göra en nedbrytbar plast med så hög fiberhalt tidigare, samtidigt som fibrerna har god spridning i materialet och låg fiberskada. Detta möjliggör att materialegenskaperna förbättras dramatiskt jämfört med tidigare försök.

För att uppnå högre fiberinnehåll kombinerar forskarna polymerkemi med processteknik liknande den som används för kolfiberkompositer. Allt bygger på billiga och tillgängliga råvaror. Nedbrytningsprodukterna är också ofarliga för miljön och kan återanvändas.

– Materialet kan faktiskt rädda träd, säger Peter Olsén.

Forskarnas resultat har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications. Forskningen finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning.

KTH

Fler trendspaningar