”Sverige borde göra som Danmark och satsa på energiöar”

llustration: Energistyrelsen.

Sverige skulle ha allt att vinna på att likt Danmark, satsa på att bygga energiöar till havs. Det skriver energiexperten Oskar Almén i en debattartikel.

Oskar Almén pekar på att det för att uppnå nettonollutsläpp krävs en dramatisk omställning av vårt energisystem, där fossila bränslen ersätts av el och vätgas. Den välkända och grundläggande utmaningen med förnybar elproduktion från vind och sol är dock att den är icke-planerbar. Därför behövs parallella satsningar på energibärare, som vätgasledningar samt energilagring (Power-to-X).

Förutom det som ofta lyfts fram, nämligen att tillståndsprocesserna för vindkraft behöver kortas, borde Sverige tillsammans med sina grannländer undersöka möjligheterna att investera i energiöar, likt Danmark, anser Oskar Almén.

De danska energiöarna ska fungera som hubbar för storskalig energiproduktion och distribution, och kan anslutas till flera länders transmissionsnät.

Energiöar har en stor fördel i att de kan fungera som en framtidssäker lösning för att i stor skala koppla samman havsbaserad förnybar kraftproduktion med infrastruktur för Power-to-X. Om denna även innefattar vätgasproduktion, skulle det underlätta för vätgasen att på kort tid bli ett ekonomiskt och miljömässigt hållbart alternativ.

Ny Teknik

Fler trendspaningar