Hur kan växthus integreras i urban bebyggelse i norr? Den frågan ställer sig ett forskarteam vid Arkitekthögskolan på Umeå universitet. Svaret hoppas man få i projektet Designing Cycles at 64°.
Enligt forskarna kan växthustillbyggnader med ekologiska kretslopp göra att den korta odlingssäsongen i Norrland förlängs samtidigt som både vatten och energi sparas. I projektet fokuseras därför på just matproduktion och vatten.
– Regnmängderna är för stora ibland och för små ibland, säger universitetslektor Cornelia Redeker. I ett växthus kan vatten ”skördas” från taken, återvinnas och renas. Skalas det upp kan sådan decentraliserad infrastruktur buffra de större systemen som inte är anpassade till ett förändrat klimat.
En utgångspunkt för projektet är konceptet naturhus – en kretsloppsbyggnad som helt eller delvis omges av ett växthus.
– Vår idé är att se hur modellen kan implementeras för andra typer av byggnader, och att integrera konceptet med befintlig bebyggelse snarare än att bygga nytt, säger Cornelia Redeker.
Parallellt med att utforma en potentiell prototypdesign gör forskarna också en analys av Umeås livsmedelsmetabolism och en uppskattning av stadens kapacitet att rymma växthuspåbyggnader.
– Bakom detta ligger idén om att konceptet kan ha en systempåverkan när det gäller klimatanpassning och matsuveränitet om det skalas upp, säger Cornelia Redeker.