VW vill att elbilar ska bli mobila powerbanks

VW-koncernen och nätbolaget Elia Group har ingått ett avtal om hur framtidens vehicle-to-grid ska utvecklas.

Tekniken, kallad V2G, eller dubbelriktad laddning, har länge varit på gång, utan att ha tagit klivet upp från rena testprojekt.

Nu ska dock VW-gruppen tillsammans med nätbolaget Elia Group ta reda på hur storskalig vehicle-to-grid rent praktiskt kan implementeras.

– Att använda elbilsbatterier som mobila powerbanks ger tredubbel effekt. För det första, klimatfördelar när förnybar energi kan lagras och användas mer effektivt. För det andra, elnätsfördelarna när bilen kan bidra till att hålla nätstabilitet och för det tredje så kan kunder tjäna extra med olika V2G-tjänster, säger Elke Temme, vd för Elli, som är det företag som ansvarar för alla aktiviteter kring laddning och energi inom VW-koncernen

Samarbetet ska framför allt fokusera på fyra områden:

Pris och subventioner. Att utforska olika sätt att med hjälp av olika prisnivåer få elfordonsägare att använda sina fordon som en decentraliserad lagringsenhet för att stödja elsystemet.

Marknadsdesign. Utforska hur man kan ge konsumenter friheten att välja energileverantör – oavsett var deras fordon står.

Pålitlig data. Att se till att elfordonsdata kan erkännas som pålitlig och säker för användning av energisystem.

Datasäkerhet och säker uppkoppling.

Ny Teknik

Fler trendspaningar