Nu visar Google Maps den mest bränslesnåla rutten

Bild: Shutterstock.

För ett år sedan lanserade Google Maps en ny funktion för att hitta den mest bränslesnåla rutten. Efter att funktionen blivit en stor framgång i USA, Kanada och Tyskland, lanseras den nu i Sverige. Samtidigt får tjänsten en ny funktion där du själv kan ange drivmedel på din bil.

Genom att ange om du kör på diesel, bensin, hybrid eller ren el kan Google skräddarsy rutten för att minska förbrukningen ytterligare. 

Kartappen tar in parametrar som stigningar, antalet start/stopp-moment och hur jämn hastighet det går att hålla på de föreslagna rutterna. Vägar där det går att hålla en jämn och hög hastighet föreslås om du kör diesel, medan du med en elbil kan ledas på vägar där det finns risk för fler stopp.

Google har gjort en grov beräkning att bränslesnåla rutter har gett en reduktion av koldioxidutsläpp med 500 000 ton under det knappa år i de länder som tjänsten varit i bruk. 

Enligt TechCrunch kommer Google att lansera funktionen i knappt 40 europeiska länder under hösten. Tjänsten kommer att rullas ut till alla svenska användare under de kommande veckorna.

TechCrunch

Fler trendspaningar