Nederländerna först med att lagstifta om rätt till distansarbete

Nederländerna har som första land beslutat att det ska bli en laglig rättighet att jobba på distans. Något som uppskattas av landets fackföreningar, men inte av arbetsgivarna.

Ännu finns inga detaljer kända kring lagförslaget, exempelvis hur mycket distansarbete anställda kan kräva. Landets fackföreningar ser dock positivt på lagen.

– Under coronapandemin såg vi att hybridarbete har fördelar för väldigt många anställda. Det ger dem möjlighet att hitta en bättre balans mellan arbete och fritid och minska restider, sade Senna Maatoug från GroenLinks till Daily Mail i och med att beslutet togs i parlamentet.

Lika positivt inställda är dock inte landets arbetsgivare. De menar att lagen är onödig eftersom de flesta företag har en generös policy för distansarbete. I genomsnitt jobbar nederländarna 6,5 timmar i veckan på distans.

– Om en anställd vill jobba hemma måste arbetsgivaren bevisa att det inte är en bra idé. Det gör att balansen mellan anställd och arbetsgivare blir förändrad och det är svårare för arbetsgivaren att få en flexibel process, säger Jannes Van de Velde, presschef på landets största arbetsgivarorganisation AWVN, i en kommentar till SVT.

Sveriges Ingenjörer

Fler trendspaningar