Nya lösningar för gröna fasader

Grönska har en viktig påverkan i urbana miljöer, både för människa och samhälle. I ett nytt forskningsprojekt söks nu nya lösningar för gröna fasader.  Bland annat testas en fasadpanel färdigpreparerad med växtfröer. Bakom projektet står Greenworks tillsammans med Peab och HSB Living Lab.

Per Berglund är grundare av fasadodlingsföretaget Greenworks. Enligt honom bidrar panelerna med oumbärliga ekosystemtjänster till allt tätare städer. Tanken med satsningen är att göra det enkelt att bygga grönska i stadsrummet.

De levande fasadpanelerna fördröjer dagvatten, reglerar temperatur och luftfuktighet och fungerar samtidigt som en oas för djur och insekter.

– De nya väggarna vattnas med i första hand uppsamlat regnvatten, i andra hand gråvatten från HSB Living Lab och i sista hand med färskvatten, säger Per Berglund.

Det var när Peab arrangerade en tävling för innovativa lösningar för framtidens byggande som man fick upp ögonen för den gröna fasadpanelen.

–Vi har arbetat med växtfasader innan, men eftersom de kräver en odlingsexpert som planterar växterna på plats är det en ganska komplicerad lösning. Med färdigpreparerade paneler kan en hantverkare montera panelen, precis som på vilken annan fasad som helst, säger Andreas Furenberg, teknikchef på Peab.

Om ett år sker en utvärdering. Då hoppas man fått svar på flera praktiska frågor – som vilka arter som fungerar bäst och vilka växter som riskerar att dra till sig ohyra.

Peab

Fler trendspaningar