Sveriges största batteripark byggs i Värmland

Sveriges hittills största batteripark ska byggas i Grums i Värmland.

Syftet med batteriparken, som ska byggas av elnätsföretaget Ellevio, är att fungera som stödtjänst för att reglera frekvensen i elnätet.

Detta till följd av att allt mer el produceras med förnybara energikällor, som vind- och solenergi, som är väderberoende. Det gör att behovet av stödtjänster, som exempelvis batterilager, som kan användas för att snabbt tillföra eller ”tanka ur” effekt i elsystemet, ökar. Bara i år kan väntas Svenska Kraftnät upphandla stödtjänster för 3,87 miljarder kronor.

– Med batteriet kan vi blixtsnabbt aktivera och därmed reglera frekvensen upp eller ned, förklarar Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

På sikt finns också tanken att stora batterisystem kan användas för fler tjänster i elnätet, som att öka överföringskapaciteten i regionala elnät.

I Värmland stoppade Ellevio sommaren 2020 all anslutning av ny elproduktion på grund av en flaskhals i elnätet. Stoppet gäller anläggningar över 1 MW och påverkar främst satsningar på nya vindparker.

Det nya batteriet i Grums kommer inte att kunna lösa det problemet. Det är helt enkelt för litet.

– För det skulle det krävas en helt annan typ av storlek på energilagret, både gällande effekt och energi. Exempelvis vätgas eller pumpkraft, säger Jesper Liveröd.

Batteriparken kommer att bestå av litiumjonbatterier om totalt 11,9 MWh och 10 MW och beräknas vara på plats i april 2023.

Ellevio

Fler trendspaningar