Första 3D-printade byggnaden i Sverige

Svenska Byggbranchens Utvecklingsfond, SBUF, har för första gången lyckats printa ut ett 24 kvm stort Attefallshus i en 3D-skrivare.

SBUF har i ett projekt utvecklat en metod för 3D-utskrifter av byggnader som i slutfasen resulterade i ett 24 kvm stort Attefallshus, innehållande kök, sovrum, hall samt badrum med en rund dusch och WC.

En utmaning i projektet har varit att utveckla ett betongmaterial som lämpar sig för 3D-utskrivning. Betongen ska vara pumpbar och ha goda flytegenskaper, men ändå ha relativt snabb tillstyvnad för att vara byggbar. Även utrustningen och metodiken för att överföra byggbara objekt från CAD-ritningar till styrning av 3D-skrivaren har utvecklats inom projektet.

Effektiv utskriftstid var endast 28 timmar utspritt på 13 dagar. Konstruktionen bestod av dubbelvägg med 50 mm tjocka skal där utrymmet mellan skalen fylldes med isolering samt förbereddes för framtida el- och VVS-infrastruktur. Betongsula samt tak tillverkades på konventionellt vis. Däremot användes 3D-printade fönster och dörrar. Total vikt för Attefallshuset blev cirka 10 ton.

Enligt Svenska Byggbranchens Utvecklingsfond visar projektet att det är praktiskt möjligt att redan idag 3D-printa hus. Dock kvarstår en del utvecklingsarbete innan det går att skriva ut betonghus i kommersiell skala. På sikt menar man att robotiserat byggande ger en rad fördelar. Bland annat lägre kostnader, kortare byggtid, bättre säkerhet för personalen, färre transporter till och från byggplatsen och minimalt med byggfel.

SBUF

Fler trendspaningar