350 personers klädval ska lotsa mot en hållbar garderob

Att identifiera och mäta vad vi har på oss och hur mycket av våra kläder som faktiskt bara blir liggande. Det är avsikten med projektet Favoritgarderoben. Ett projekt som kan leda till en mer hållbar klädindustri.

Projektet arbetar tillsammans med Houdini, Filippa K och Asket – företag som antas ha en kundgrupp intresserad av hållbarhet. Totalt ingår drygt 350 personer i testgruppen. Samtliga har förbundit sig att under drygt tre månader – 100 dagar – dagligen registrera allt de har på sig.

– Efter två veckor kunde vi se att testpersonerna använt sammanlagt 7.072 plagg 17.336 gånger, säger projektledaren Peter Algurén.

– Inför att de började registrera har de också fått räkna antalet plagg de har i sina garderober. På så sätt kan vi mäta hur stor andel som verkligen används.

Målet är att projektet ska kunna leda till nya konsumtionsmönster och affärsmodeller.

– Kan det exempelvis vara så att ett dyrare plagg i längden blir mer ekonomiskt fördelaktigt eftersom det håller, vi gillar det och använder det många fler gånger? På sikt kanske vi faktiskt kan hitta vägar för att undvika att nya plagg köps utan att användas och samtidigt se till att öka användningen av de plagg som blivit bortglömda i garderoben.

Re:Source

Fler trendspaningar