Nya bostäder kan växa och krympa

Tankarna har funnits länge. Men nu finns mer konkreta planer. Gårdstensbostäder i Göteborg ska bygga ett generationshus där lägenhetens storlek kan justeras utefter hur familjesituationen ser ut.

Redan i början av 2000-talet ritade arkitekten Behnam Sharo ett förslag på ett boende med inspiration från traditionell byggnation i Syrien och Irak. Hans idéer ligger nu till grund för de två generationsboenden som planeras i Gårdstensdalen.

– Det är ett jätteintressant projekt och ett bra komplement till den övriga bebyggelsen i Gårdsten, säger Behnam Sharo till Gårdstensbladet.

I december godkändes detaljplanen. Den tillåter att två generationsbostäder med som högst sex våningar vardera byggs. Tanken är att planlösningen ska vara flexibel och kunna förändras över tid. Två tvåor ska på ett enkelt sätt ska kunna bli en fyra och sedan ändras igen om nästa hyresgäst har andra behov.

– Lägenheterna ska kunna expandera både i ett horisontellt samt vertikalt plan, säger Henrik Jarledal, affärsutvecklare på Framtiden Byggutveckling.

Tanken är även att enskilda lägenheter ska kunna kopplas samman genom en utvändig, privat trappa. Det kan bli aktuellt om exempelvis en familj vill ha kort avstånd till släktingar i en grannlägenhet.

Klartecken att starta projekteringen av satsningen kan komma innan sommaren. Själva byggandet tidigast 2023.

Göteborg Direkt

Fler trendspaningar