Ny uppfinning kan förhindra tre miljoner ton engångsplast i haven

Start up-företaget Fibu har tagit fram ett organiskt och hållbart skyddsmaterial från träfibrer.  Med sin produkt hoppas bolaget kunna förhindra att upp till tre miljoner ton engångsplast hamnar i haven.

Produkten är ett cellulosabaserat skum tillverkat av träfibrer. Det kan användas som ersättning för plast i skyddsförpackningar och även som exempelvis filter och byggnadsmaterial. Produkten har en naturlig antistatisk effekt och med potential att vara mer miljövänlig då det går åt mindre träråvara jämfört med andra produkter på marknaden.

Fibu startades av forskaren Majid Alimadadi. År 2018 beviljades han ekonomiskt stöd av Paper Province. Pengarna användes till marknadsundersökningar för att kartlägga behovet av ett miljövänligt skyddsmaterial av förnybara råvaror.

– Trenden inom förpackningsvärlden går starkt mot hållbara material. Paper Province visade att man trodde på min idé, vilket gjorde att jag vågade ta steget att bli entreprenör istället för att bara vara forskare, säger Majid Alimadadi.

Idag startar Fibu sin första produktionsanläggning i Hallstahammar. Om fem år hoppas de vara en av huvudleverantörerna av miljövänliga förpackningsmaterial i världen.

Paper Province

Fler trendspaningar