Vertikala odlingar på nytt sätt

Rosario Garcia Gil. Foto: Andreas Palmen.

En ny typ av vertikal odling för väggar och fasader både inomhus och utomhus. Det har Rosario Garcia Gil vid SLU i Umeå utvecklat.

Det som skiljer den typ av vertikala odlingar som Rosario Garcia Gil utvecklat från mer traditionella är bevattningssystemet. Det är anpassningsbart och klarar att förse varje enskild växt med rätt vattenmängd.

Det ökar i sin tur möjligheten att plantera många olika växter tillsammans vilket gör odlingen mer varierad, grönare och vackrare. Och mer hållbar.

Bevattningen fungerar enligt osmos-principen. I korthet innebär det att bevattningssystemet gör vatten tillgängligt för de enskilda växterna när de behöver vatten. Det gör vertikalodlingen mer lättskött och innebär också att dess förmåga ökar att absorbera vatten vid till exempel kraftiga regn och skyfall.

Rosario har nu startat ett inkubatorbolag, Vertisà och ska tillsammans med bland andra Uminova och SLU Holding utveckla sitt erbjudande.

– Jag vill skapa nya samarbeten och arbeta ihop med arkitekter för att vertikala odlingar ska finnas med i planeringen redan från start när nya städer och samhällen byggs, säger Rosario.

SLU Holding

Fler trendspaningar