Second hand-kläder värderas med hjälp av AI

Hur mycket ska man ta betalt för eller betala för ett klädesplagg som säljs som second hand? Forskningsinstitutet Rise är en ny lösning på spåren där artificiell intelligens används för att ge en mer objektiv bedömning.

Ann-Charlotte Mellquist, forskare inom cirkulära affärsmodeller, och Olof Mogren, ai-forskare, berättar för Computer Sweden, att man i projektet t testat att använda maskininlärning för att värdera kläder på andrahandsmarknaden.

Forskarna har tränat modellen på data från online-auktioner, där texter, bilder och slutgiltigt pris är de värden som matats in.

– Den har tuggat sig igenom många tusentals bilder och texter, och tränas upp i att se vad varje objekt har för värde, säger Olof Mogren.

För att testa AI-modellens tillförlitlighet har forskarna utfört tester där människor fått gissa vad en vara gick för och jämfört det med vad modellen kom fram till. Maskin-modellen vann överlägset.

Enligt forskarna skulle modellen även kunna användas även inom andra områden, exempelvis för att värdera begagnad it-utrustning.

Projektet, AI-driven financial risk assessment for circular business models, har finansierats av Vinnova och utförts i partnerskap med flera privata bolag.

Resultaten ska läggas fram i ett slutseminarium den 8 mars. Vad som händer sedan är oklart men Ann-Charlotte Mellquist och Olof Mogren hoppas att modellen så småningom kommer till praktisk användning.

Computer Sweden

Fler trendspaningar