Största problemet med flexibelt arbete – skilja på jobb i fritid

Den stora utmaningen vid flexibelt arbete är att skilja på jobb och fritid. Det visar en ny undersökning. För att få till en bra och över tid hållbar situation konstateras att företagets organisation måste ta ett stort ansvar för sina medarbetare. Men att även såväl grupp som individ har sin del i det hela.

Sofie Bjärntoft forskar om flexibelt arbete vid Högskolan i Gävle och är en av dem som ligger bakom undersökningen. Hon säger i en intervju att gränssättningen är det verkligt svåra, att risken finns att man jobbar för mycket och kollar mailen på kvällen utan att räkna det som arbetstid.

– Det finns mycket vi kan förbättra, konstaterar hon.

Gruppintervjuer gav forskarna i Gävle konkreta förslag om hur man kan skapa en god arbetsmiljö. Merparten förslag berörde organisationen och handlade i huvudsak om ledarskap. Medarbetarna önskar bland annat att chefen kan anpassa sitt ledarskap och också ge instruktioner om när och var man förväntas jobba. Viktigt anses det också vara att arbetsledaren hör av sig mer och återkopplar tydligt – och inte alltid enbart arbetsrelaterat.

Sofie Bjärntoft.

– Arbetsgivaren måste tydliggöra vilka tider man får jobba och när och hur ofta man förväntas vara på plats, säger Sofie Bjärntoft. Chefen behöver hjälpa till att sätta gränser mellan arbete och fritid.

Även arbetsgruppen behöver sätta upp regler

Men det är inte bara chef och arbetsgivare som måste ta ansvar när det kommer till flexibelt arbete. Det behöver även arbetsgruppen göra. I undersökningen nämns en öppen dialog och gemensamma regler för tillgänglighet som betydelsefullt.

– Att veta när kollegan jobbar eller blir tillgänglig är också ett bra sätt att minska stressen, menar Sofie Bjärntoft.

Förstås har även den enskilde medarbetaren en viktig roll för att skapa en bra arbetssituation. En nyckel är, visar undersökningen, att själv ta initiativ för sin arbetsmiljö och att sätta egna gränser för att få tid till återhämtning. Förväntningarna på att alltid vara tillgänglig och att jobba mer kommer nämligen inte så ofta från chefer och kollegor. Mer handlar det om den egna känslan.

– Jobba inte på ledig tid, råder Sofie Bjärntoft. Använd kalendern för att schemalägga arbetstiden och även pauser. Då har man också koll på hur mycket man jobbar och att det finns tid för den viktiga återhämtningen.

Högskolan i Gävle

Fler trendspaningar