Mjukvarulösningen som gör att vem som helst kan sälja laddning för elbilar

Det danska bolaget Monta har utvecklat en mjukvara som gör det möjligt för vem som helst att starta en publik laddstation för elbilar.

Med lösningen kan företag sälja laddning på tider när deras egna fordon inte behöver laddas. Likaså kan privatpersoner öppna upp för elbilister som åker förbi och behöver ladda.

Montas vd Casper Rasmussen liknar deras lösning vid ett operativsystem för laddmarknaden. Plattformen hanterar administrationen av vem som får ladda, på vilka tider och vem som ska betala för det eller om det ska vara gratis.

Enligt Casper Rasmussen gynnas de av den växande floran av laddningslösningar, då Monta kan bli den aktör som samlar den och minskar behovet av olika betallösningar och appar.

I dagsläget har Monta 4 000 laddplatser som betalar för lösningen och 18 000 elbilsägare som använder den. Det ger ännu så länge inte tillräckliga intäkter eftersom varje laddstation betalar en mindre månadsavgift på omkring 100 kronor samt en procentandel på såld el.

Monta satsar nu på expansion på befintliga marknader i Norden, Storbritannien och Tyskland och i förlängningen möjligen också Irland, Belgien och Finland. Det skriver Dagens Industri.

Monta

Fler trendspaningar