Tredje sociala matbutiken öppnar i Stockholm

Bild: Stockholms Stadsmission.

Det startar allt fler sociala matbutiker i Sverige. I veckan öppnade Stockholms Stadsmission och dagligvarubranschen den tredje sociala matbutiken i Stockholmsområdet.

Butiken, som öppnas i Hallunda Centrum, blir den största hittills.

Satsningen på sociala matbutiker sker i samverkan med dagligvarubranschen. De har flera syften: att minska matfattigdom och samtidigt reducera svinn av produkter och livsmedel. Men de erbjuder också arbetsträning till personer långt ifrån arbetsmarknaden.

Livsmedlen kommer från dagligvaruhandelns och dagligvaruindustrin lager och online-handel. Bara butiken i Hallunda Centrum beräknas minska matsvinnet med upp till 1 000 ton produkter per år.

Sedan tidigare finns två sociala matbutiker i Jakobsberg och Hägersten. Butikerna drivs inom ramen för Matmissionen, som är Stockholms Stadsmissions och dagligvarubranschens koncept för sociala matbutiker.

I höstas öppnade även Malmös första sociala matbutik i köpcentrumet Mobilia, där mat kan köpas till kraftigt reducerat pris.

Butiken drivs av Willys och Skåne Stadsmission som tillsammans ska titta på fler etableringsmöjligheter i Skåne under de kommande åren.

Stockholms Stadsmission

Fler trendspaningar