Smarta gator en del av framtidens infrastruktur

Klimatförändringar, urbanisering, digitalisering och elektrifiering. Det sägs vara de fyra megatrenderna i dagens samhälle. Trender som i hög grad påverkar våra liv. Infrastrukturen vi färdas på är inget undantag. Nu har forskaren Dina Kuttah tagit fram förslag till testbäddar för multifunktionella gator. Gator som utformas för att fungera väl i en föränderlig värld.

Dina Kuttah är senior forskare på VTI. De nya koncepten hon tagit fram har alla med klimatanpassning att göra – som lagringstankar under gatan för att filtrera eller återanvända dagvatten, vägvärme för att öka tillgänglighet och säkerhet i snöiga områden och dränerande beläggningar för att motverka översvämningar.

Dina Kuttah har även förslag på hur gator kan anpassas till urbanisering, digitalisering och elektrifiering. Nämner bland annat laddskenor och induktiv laddning i vägen, gator som förstärks för att stå emot den spårbildning självkörande fordon förväntas orsaka och infrakulvertar där rör och ledningar samlas för att underlätta underhåll.

En viktig del av projektet är att se hur de nya gatorna kan testas. För tester i full skala och med långvarig trafikbelastning behövs innan gatorna byggs för att användas på riktigt i stor omfattning.

– Jag tror att vi kommer att se mer och mer av forskning inom vägteknik med större perspektiv, säger Dina Kuttah. Det behövs för att infrastrukturen ska klara klimatförändringarna och andra utmaningar.

Projektet har ingått i Smarta gator som leds av KTH och finansieras av Vinnova.

Läs mer om projektet Smarta gator

Fler trendspaningar