E-handelsföretaget Zalando slutar skicka sina varor med postpaket. Istället testar man nu att leverera paketen i återanvändbara väskor.

Nu testas konceptet under ett fyra veckor långt pilotprojekt bland 10 000 kunder i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Syftet är att minska avfallet och i förlängningen utsläppen av koldioxid.

Just de stora mängder förpackningar som e-handeln genererar brukar pekas ut som en väsentlig del av dess miljöpåverkan. Förpackningar som oftast slutar som avfall som i bästa fall återvinns, i sämsta fall bränns upp.

Just för att minska det avfallet ska Zalando testa återanvändbara fraktväskor i stället för paket. Det hela bygger på att kunden returnerar den återanvändbara fraktväskan till Zalando.

– Vi testar detta dels för att se hur konceptet kring återanvändbar förpackning kan integreras i våra logistikprocesser, och dels för att lära oss av resultaten om och hur vi kan gå vidare med konceptet, säger David Hejgaard, kommersiell chef för Zalando i Norden i en kommentar.

Veckans Affärer