Illustration: ArkDes Think Tank.

En ny slags byggsats i trä för att förändra gatumiljöer får spridning till fler svenska städer. Under hösten testades byggsatsen på tre gator i Stockholm och nu finns den även på plats i Göteborg, samt inom kort även i Helsingborg.

Idén till byggsatsen, Street Moves, som utvecklats av ArkDes Think Tank, kommer bland annat från San Fransisco, där man testat att hyra ut delar av gator tlll den som vill möblera upp den efter eget huvud.

Bild: ArkDes Think Tank.

Byggsatsen består av en utbyggbar grundplatta i trä där sedan specialanpassade delar kan placeras ovanpå. Måtten är 2,5×9 meter, ungefär som två parkeringsplatser. Det innebär att användningsmöjligheterna är mycket varierande. Byggsatsen kan exempelvis användas som uppställningsplats för elcyklar, som social knutpunkt, för planteringar eller utegym.

– Vi vill att folk ska testa, känna och experimentera med byggsatsen för att hitta vad de vill göra på sin gata, säger Linda Kummel, chef på ArkDes Think Tank, som leder projektet.

Designa gator för nya behov

En bärande tanke med innovationsprojektet bakom byggsatsen, är att komma bort från att planera gatorna för bilar och istället se till andra behov som att skapa mötesplatser och grönska.

I höstas testade Stockholms stad byggsatsen på tre platser: Hälsingegatan, Tjärhovsgatan och Parmmätargatan. Mottagandet har varit övervägande positivt. Sedan en vecka tillbaka testar nu även trafikkontoret i Göteborg en byggsats på Södra Larmgatan och inom kort kommer Helsingborg att placera ut en byggsats på Storgatan.

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design och består av ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.

Projektet finansieras av Vinnova och själva byggsatsen är designad av Lundberg Design. Andra samarbetsparter i projektet är Stockholms Stad, Transportstyrelsen, elsparkcykeltjänsten Voi och bildelningsföretaget M, Volvo Car Mobility.

Se en video om projektet