Fem kaféer och lunchrestauranger i Stockholm och Göteborg ska testa ett pantsystem för take away-förpackningar.

Både kaffemuggar och matlådor ska kunna lämnas tillbaka där de tidigare har inhandlats för att sedan diskas och återanvändas igen.

Enligt Åsa Stenmarck, projektledare och resursexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet är syftet med försöket att testa och utvärdera systemet för att se om det fungerar. Åsa Stenmarck menar att det är lättare att testa ett system hos flera olika aktörer, istället för att var och en ska starta upp på egen hand.

Trenden med take away ökar, inte bara i Sverige utan i hela världen, vilket genererar allt fler engångsartiklar till förpackningar.

– Själva kulturen att vi hämtar allt mer mat och ibland äter den ”i farten” är svår att ändra på, däremot går det att ändra på vilka produkter vi tar till hjälp när vi gör det. Många take away-förpackningar används mer som transport av mat och dryck tillbaka till arbetsplatsen eller hemmet och där borde det gå att införa mer hållbara alternativ, säger Åsa Stenmarck.

Enligt en tidigare studie från IVL är både restaurang- och kaféaktörer och deras gäster positiva till ett pantsystem på take away-förpackningar, förutsatt att det verkligen minskar resursförbrukningen.

IVL Svenska Miljöinstitutet