I dagarna flyttar de första hyresgästerna in i vad som kallas ”Sveriges intelligentaste byggnad” vid högskolan Chalmers i Göteborg. A Working Lab är ett kontorshus i trä, med många innovativa lösningar och konstruerat för att avge mindre utsläpp i alla led.

Stommen är av korslimmat trä istället för betonghåldäck. En miljövänligare betong, delvis baserad på slaggprodukter, har använts till källarplanet.

Totalt har 16 innovationsprojekt pågått med huset som testbädd och flera av dom har på olika sätt bidragit till att huset ligger i absolut hållbarhetsmässig framkant. Bland annat har byggnaden utrustats med resurseffektiva lösningar såsom PCM-teknik för lagring av kyla, DC-teknik med batterilagring samt solceller som under bygget bidrog till byggelen och som framöver kommer att generera 150 000 kWh miljövänlig el per år.

Miljötänket märks i detaljer, som blyfria ventiler, plastfria mattor och förbättrad avfallssortering. Armeringen har gjorts av det företag som gav minst koldioxidutsläpp. Alla material som använts är miljögodkända i Byggvarubedömningen.

Till och med färgen på fasaden har anpassats, eftersom den ursprungliga röda färgen man tänkte använda innehöll kadmium.

Akademiska Hus