Plötsligt stod det kommunala bostadsbolaget Övikshem med 70 tomma studentrum. Men istället för dyra ombyggnader och anpassningar blev lösningen att hyra ut dem som kollektivboende.

Övikshem är första kommunala bostadsbolaget i Norrland som erbjuder co-living.

– Tidigare har de varit studentrum och nu blir de KomBo-rum i stället och vem som helst får hyra dem, säger kundcenterchef Maria Flodin till Förvaltarforum.

Uthyrningen startade efter jul och de flesta rummen försvann snabbt.

Boendeformerna är blandade. Vissa hyresgäster har ett eget rum med delat kök och badrum med toalett. Men det finns också rum med eget badrum och kokskåp med pentry. Gemensamma ytor är möblerade. Rummen ligger både i större lägenheter och i korridorboende. Boendeytan varierar mellan 9 och 34 kvadratmeter och hyrorna mellan 1 900 och 3 200 kronor.

Stort intresse för social gemenskap

I första hand har rummen hyrts ut till unga som haft svårt att hitta annat boende. Maria Flodin ser dock andra som skulle kunna utnyttja boendeformen. Till exempel de som gör kortare examensjobb eller som behöver ett tillfälligt boende för att arbeta och senare ge sig ut och resa. De passar också bra om man är äldre och inte vill bo ensam.

Om KomBo slår väl ut kan Övikshem tänka sig att utöka satsningen. Det Maria Flodin framför allt ser är ett stort intresse för är den sociala gemenskapen.

– Får man ett genomslag i det här så att människor kan tänka sig bo med andra tror jag att det är en jättebra grej. Det är också bra om du har låg inkomst och flexibelt i och med att du bara har en månads uppsägningstid.

Förvaltarforum