Re:newcell med fabrik i Kristinehamn får 18 miljoner kronor i stöd från EU:s hållbarhetsprogram Life för att skala upp tillverkningen av ett nytt textilmaterial, circulose, tillverkat av återvunna kläder.

Circulose är ett nytt patenterat material som framställs genom kemisk återvinning av textilavfall.

Intresset för det nya materialet är stort. Två svenska kedjor H&M och Kapp-Ahl har redan investerat i tillverkningen och ytterligare ett femtiotal modekedjor är intresserade av att använda circulose i sina kläder. Redan nästa år kommer det finnas kläder på marknaden tillverkade av materialet.

– Pengarna accelererar vår uppskalning i Kristinehamn och blir en del av ett investeringspaket på 40 miljoner kronor som ska leda till en ökning av produktionen från nuvarande 500 ton per år till 7 000 ton om ett par år, säger Harald Cavalli-Björkman som är kommunikationschef på Re:newcell.

Omättlig efterfrågan

Produktionen blir lönsam när den passerar 4 500 ton. Re:newcell räknar med att man inom en treårsperiod ska kunna ha etablerat ytterligare en eller två anläggningar.

Enligt Harald Cavalli-Björkman är efterfrågan närmast omättlig.

– Branschen börjar inse vilka resursproblem som finns. Konsumtionen av kläder kommer att öka samtidigt som det finns begränsade möjligheter att öka bomullsproduktionen i samma takt.

Målet till 2025 är att återvinna en miljard plagg om året, eller 250 000 ton textilier i flera nya produktionsanläggningar.

Det finns några projekt i världen med kemisk återvinning av textilier men Harald Cavalli-Björkman säger att Re:newcells teknik är den som kommit längst i utvecklingen.

Just-Style