Skogsbolaget Södra har tagit fram en ny metod för att separera fibrer från kläder och textilier som består av blandmaterial av bomull och polyester, viskos eller Lyocell. Den återvunna bomullen kan sedan användas i nya kläder.

Södra menar att man har en unik lösning som kommer möjliggöra cirkulära flöden inom mode- och textilbranschen. Med den nyutvecklade tekniken kan blandningen av bomull och polyester, som är en av de vanligaste i textilier på marknaden, separeras. Den rena bomullsfibern blandas därefter in i produktionen av marknadsmassa, som sedan kan användas för att ta fram nya textilier. Även viskos eller Lyocell kan separeras från bomullen i processen.

Det innebär alltså att Södra löst ett av de stora hindren för att cirkulera textilier, som är att material mixas i tillverkningen.

Fungerar på vita textilier

I nuläget fungerar tekniken enbart för vita textilier, men Södra arbetar med att även hitta en lösning för avfärgning. De tester som hittills visat sig fungera är separering av fibrer från uttjänta lakan, dukar och morgonrockar från hotell och sjukhus.

Slutprodukten blir en sorts massaboll med fibrer som Södra säljer via sina vanliga kanaler till klädtillverkare i andra länder. Enligt Helena Claesson, som har lett projektet på Södra, märks ingen kvalitetsskillnad på de återvunna fibrerna och andra. Södra tittar också vidare på hur man kan ta ut en ström med restprodukter från polyestern.

Produktionen sker på massabruket i Mörrum. Södra behöver alltså inte bygga en ny anläggning för att skala upp produktionen. För 2019 räknar man med en produktion på 30 ton. Målet på sikt är att skala upp till 25 000 ton fibrer årligen som kan blandas in i massatillverkningen.

Södra