Det ska bli lika enkelt för konsumenter att välja färdiga tak med integrerade solceller, som vanliga solpaneler. Det är målet för ett nytt projekt finansierat av Energimyndigheten.

– Solpaneler kommer ofta in senare i byggnadsprojekt vilket gör det mer komplicerat att i efterhand installera estetiska byggnadsintegrerade paneler på taket, säger Anna Svensson, innovationschef Soltech Energy.

Detta ska en ny modell för att beräkna solinstrålning samt ett digitalt beställarverktyg för byggnader råda bot på. Med verktyget kan beställaren själv bygga och anpassa sitt garage, carport eller fritidshus digitalt och sedan enkelt klicka hem det komplett med bygglovsritningar. I anpassningen ingår att köparen kan välja ett integrerat soltak.

– Från tidigare projekt har vi lärt oss att människor ofta tycker att solel känns svårt, komplicerat och att panelerna är fula. Det ska bli jättekul att jobba med att underlätta och göra valet mycket enklare, säger Linnea Rehnberg, innovationsledare på Piteå science park i en kommentar.

Projektet pågår fram till och med december 2021 och målet är att under 2022 sälja minst fem prefabricerade byggnader med soltak.

Piteå Science Park