Försäkringsbolaget Omocom har lanserat en helt ny typ av försäkring, anpassad för delningslösningar inom cirkulär ekonomi.

Traditionella försäkringar är anpassade för linjära system och fungerar mindre bra när saker inte ägs, utan hyrs eller delas.

Omcon har därför skapat en digital micro-försäkring, som säljs via plattformar för delning och bara aktiveras när man behöver den.

Först ut att testa lösningen är plattformen Tiptapp och deras tjänst ”Hit & Dit” som anlitas av dem som vill ha prylar transporterade. De som använder appen kan nu teckna en micro-försäkring via Omocom som täcker förlust, stöld och skador av den levererade prylen upp till maximalt 10 000 kronor.

Ett första test visar att hälften av de kunder som fått erbjudandet också valt att teckna försäkring.

Omocom kommer inom kort även att lansera sin produkt på Hygglo, en plattform där användare kan hyra saker av varandra. Ytterligare ett tiotal plattformar för delning av bl.a. kläder, fordon, möbler och it, är aktuella för lösningen.

Omcons vd Ola Lowden säger att deras tjänst både kan skapa trygghet för användarna av delningstjänster och bidra till att dessa växer.

Omcon