Var kommer egentligen det plagg jag köper i butiken? En inte helt lätt fråga att besvara då den globala försörjningskedjan för kläder och textilier är allt annat än transparent.

Vid Textilhögskolan i Borås utvecklas nu därför ett nytt spårbarhetssystem av textilier och plagg, där man med hjälp av ”block chain”-teknologi kan följa varan från odling av bomull, till produktion av garn och vidare till textil, plagg, transport ut till butik och sist till konsument.

Tarun Kumar Agrawal, doktorand i textil management, har undersökt spårbarheten på informations- och produktnivå, och hur det kan garanteras att informationen som passerar systemet verkligen är tillförlitlig. Han har också utvecklat en unik tagg som trycks på det färdiga plagget.

Taggen innehåller små, små partiklar, som slumpmässigt bildar ett unikt mönster. Genom bildavläsning går det att identifiera dessa mönster, precis som man gör med fingeravtryck. I det nya spårbarhetssystemet kopplas sedan data till taggen.

QR-koder och RFID-chip används i dag som spårbarhetsverktyg. Dessa går dock lätt att läsa av och kopiera.

– Konsumenter vill i allt större utsträckning veta var kläderna de köper kommer ifrån, vad de är tillverkade av för material och om de är etiskt producerade. Samtidigt vill producenterna kunna visa att deras produkter håller utlovad kvalitet och kunna skydda sig mot förfalskningar, säger Tarun Kumar Agrawal.

Högskolan i Borås