Modebranschen har börjat testa kroppsskanning som ett sätt att göra branschen mer hållbar. H&M:s varumärke Weekday har genomfört ett pilottest i vilken 100 personer fått sina kroppar skannade. Informationen har sedan med hjälp av en algoritm omvandlats till en måttlista och pappersmönster. Slutresultatet har blivit perfekt skräddarsydda jeans för var och en.

Laura Coppen som är chef för hållbar affärsutveckling på H&M är entusiastisk. Att sälja måttbeställda kläder efter kroppsskanning, skulle kunna eliminera ett av modebranschens svåraste problem: att få storlek och passform rätt. I dag producerar branschen tre plagg för att kunna sälja två, och överproduktionen leder till överlager som reas ut. På sikt kan den nya tekniken minska både lager och mängden returer.

Sälja rätt mängd kläder

Med den nya metoden skulle det bli möjligt att sälja rätt mängd kläder, rätt produkt, till rätt kund vid rätt tidpunkt. När kunderna är med och skapar sitt eget plagg formar de även ett starkare känslomässigt band till det.

Laura Coppen säger att just jeans var en lämplig produkt att börja med då det är en svår produkt vad gäller passform.

– Får vi det att fungera kan vi säkert få andra, enklare plagg, att fungera också, säger Laura Coppen som tror att konceptet kan lanseras i butik i Europa under hösten 2020.

Andra digitaliserings- och AI-relaterade tekniker som testas i branschen är virtuell verklighet (VR) där klädesplagg visualiseras i stället för att företag syr upp hela modekollektioner, eller användandet av för att lättare göra prognoser av mängden inköp och storlek på försäljningen.

Viktigast att minska produktionen

Även Adrian Zethreus, projektledare på textilhögskolan i Borås, är försiktigt positiv.

– Det är modigt av dem att gå i bräschen och testa innovativa lösningar, men jag ser det som testballonger. En viktig fråga att ställa sig är om det skräddarsydda plagget används länge, eller fortsätter vi att köpa ett nytt plagg varannan vecka?

Hela 80 procent av miljöpåverkan från textilierna kommer från produktionsfasen. Det viktigaste för miljön är därför att minska produktionen, säger Adrian Zethreus.

Han menar att vi behöver satsa mer på att återanvända kläder.

Vartannat klädköp bör utgöras av second hand, anser Adrian Zethreus.

TT/Västerbottens-Kuriren