En ny större satsning på att skapa ett vätgascentrum i Mellansverige presenterades i fredags. Flera bolag från industri, transport- och energisektorn, går samman med akademi och offentlig sektor i initiativet Mid Sweden Hydrogen Valley, för att skapa vad man kallar ett ”integrerat vätgassamhälle”.

Mellansvenska Handelskammaren skriver i ett pressmeddelande att Mellansverige redan idag har lång erfarenhet av vätgas, både för transporter och industriell användning, bland annat i stålindustrin.

Här finns även Högskolan i Gävle som driver vätgasfrågan i forskningsvärlden, Gävle Hamn som utvecklar vätgaslösningar som en del av sitt arbete med att skapa ett energioptimerat hamnkluster och Inlandsbanan som både elektrificerar transportsystemet och planerar för storskalig distribution av vätgas.

Ett viktigt första initiativ inom ramen för Mid Sweden Hydrogen Valley blir projektet Värmning av stål med syrgas och vätgas från elektrolys i anslutning till Ovakos anläggning i Hofors.

I initiativet deltar inledningsvis 19 aktörer, bland dem Vattenfall, Outokumpu, Sandvik, AB Volvo, Länsstyrelsen Gävleborg, Länsstyrelsen Dalarna, Högskolan i Gävle, Svea Vind Offshore och Inlandsbanan.

Mellansvenska Handelskammaren