En ny stadsodling på taken till utställningshallarna Paris Expo Porte de Versailles i Paris kommer att bli världens största. Odlingen kommer att täcka 14 000 kvadratmeter och beräknas producera över ett ton frukter och grönsaker varje dag.

Odlingen kommer att ske med modern odlingsteknik, så kallad vertikal aeroponik där man genom dimma och luftfuktighet kan odla utan jord. I odlingssystemet används inga kemiska bekämpningsmedel och den har ett mycket lågt koldioxidavtryck.

Enligt grundaren till företaget Agropolis, Pascal Hardy, som ska driva odlingen, är målet att skapa en globalt erkänd modell för hållbar produktion med takodling.

2015 kom en ny fransk lag som kräver att alla nya takbyggen antingen ska ha solpaneler eller grönområden inplanerade.

Andra länder där urbana odlingssystem börjat bli vanligare är USA, Holland och Japan. Både fisk-och växtodlingar (aquaponik) och urbana växthus förekommer där. Även tunnelodlingar i London och vertikala inomhusodlingar under DN-skrapan i Stockholm visar på en tydlig trend med allt fler stadsodlingar.

Niklas Wennberg som verksamhetsledare för projektet Stadsjord i Göteborg säger till Omvärlden att stadsodling inte ska ses som en marginell företeelse. Den kan producera stora mängder mat och ha stora positiva sociala effekter.

The Guardian

Omvärlden