Noll i matsvinn 2021 – den tuffa målsättningen har Stora Coop Visby antagit. En ny maskin ska hjälpa butiken nå målet.

Maskinen har namnet Greenbox. Den ska ta hand om det matavfall som är kvar efter alla andra åtgärder som butiken vidtagit för att få ner matsvinnet, som utförsäljning, ”svinnpåsar”, svinnsamarbeten med mera.

– Vi är den första butiken i Sverige som köper in en GreenBox och tack vare den blir vi förmodligen den första butiken i världen som kan säga att vi kastar noll procent, säger butikschef Markus Wahlgren.

Det kan vara övermogna bananer, möglig ananas eller kyckling vars bäst före datum passerat, som stoppas in i maskinen och omvandlas till gödningspulver i ett cirkulärt system.

Blir gödning

I maskinen värms avfallet upp och processas mellan tolv och femton timmar. Inga tillsatser eller mikroorganismer behövs i processen och restprodukten består av en 100 procent biologisk massa som till exempel kan användas som gödning i rabatten. Butiken planerar att sälja gödningsmedlet till kunderna eller använda det i de egna rabatterna och tomatodlingen.

Maskinen är den sista viktiga komponenten i ett långsiktigt hållbarhetsarbete som startades för tre år sedan för att få ner matsvinnet och som gett mycket konkreta resultat.

Whywaste

Genom att använda ett så kallat Whywaste-system gick Stora Coop Visby från 120 ton matsvinn 2018 till 75 ton 2019. Efter första halvåret 2020 låg man på 20 ton och räknar med att hamna på cirka 40 ton när året är slut.

Greenbox har en kapacitet på 100 kilo matavfall per dygn, vilket betyder att den teoretiskt klarar 36 ton per år. Alltså ungefär den mängd svinn som man har kvar att jobba bort i butiken.

Några av de åtgärder Coop Visby hittills arbetat med för att få ner svinnet:

  • ”Svinnpåsar” med varor som har sett sitt bäst före datum, men som är fullt ätbara, som kunderna får köpa till ett reducerat pris.
  • Varor som passerat utgångsdatum säljs billigt till studenter på Uppsala universitet Campus Visby. De har i sin tur skapat ett litet Community där de lagar mat och gör matlådor som de säljer vidare internt på campuset.
  • Butiken anordnar fiskauktioner för pensionärer på måndagar, ger matdonationer till lokala restauranger och gör skorpor av överblivet bröd.

Butiken satsar även på att få ner sitt klimatavtryck genom en 3 000 kvadratmeter stor avdelning för lokal- och närproducerade gotländska råvaror.

Stora Coop Visby utsågs 2019 till Sveriges mest hållbara matbutik på galan för White Guide Green.

Recyclingnet