I fastighetsbranschen talas det mycket om att allt måste digitaliseras. Men ingen vet till vilken nytta. Det säger Hans Wallenstam vd för fastighetsbolaget Wallenstam och varnar för att okritiskt ”svälja all ny teknik”.

Hans Wallenstam menar att det i bostadsbristens Sverige knappast är digitalisering av hemmen som står högst upp på folks önskelista. Många vill bara ha tak över huvudet och struntar blankt i om hemmet är digitaliserat eller inte.

Är det någon teknik han ändå tror kan bli populär så är det intelligenta kylskåp och spisar. Annars menar han att fastighetsägare och byggare gör klokt i att hålla huvudet kallt för att inte låsa in sig i system som snabbt kan bli passé.

Han nämner ett exempel på något som diskuteras som snabbt kan bli övergående: att inrätta kylrum för mat i källaren.

”Det kan ju bli värdelöst över en natt för att drönare plötsligt kommer och drar in genom fönstret med en matleverans. Man måste verkligen tänka till kring hur trenderna går”, säger han.

Hans Wallenstam nämner tre typer av digitaliserad teknik som bolaget använder idag: individuell mätning av vatten och värme i nyproduktion, bergvärme, luftvärmepumpar och vindkraft för att minska energiförbrukningen och appar för att låta grannar dela saker.

DI Digital