För ett och ett halvt år sedan startade Something Borrowed sin prenumerationstjänst för kläder. Satsningen har visat sig bli framgångsrik. Bolaget växer snabbt och har fått draghjälp av den allt starkare hållbarhetstrenden inom modeområdet.

Something Borrowed är ett försök att gå ifrån den traditionella konsumtionsmodellen, där man köper ett plagg, använder det ett kortare eller längre tag för att sedan slänga det.

Madlén Fondén, en av grundarna av Something Borrowed, menar att ekobomull och återvinning är bra, men att konsumenterna börjat att efterfråga något mer radikalt. Något som utmanar den linjära affärsmodellen som bara går ut på att sälja mer.

Something Borrowed erbjuder istället att kunden prenumererar på ett visst antal plagg varje månad, som skickas till dem med post. När nästa månadspaket kommer skickas föregående månads kläder tillbaka. Bolaget har knutit till sig ett stort antal mindre aktörer men även stora etablerade som MQ, Åhléns och Ellos. Det finns även andra aktörer med liknande affärsmodeller, och internationellt finns det flera större bolag med samma grundidé.

En förhoppning Madlén Fondén har är att affärsmodellen ska få modebranschen att tillverka kläder av bättre kvalitet som håller längre och som därmed kan hyras ut fler gånger. Det leder till mindre massproduktion och att kläderna kan hyras ut till högre priser.

Även om det blir en del transporter när kläderna skicka fram och tillbaka påpekar Madlén Fondén att det ändå är produktionen som är mest resurskrävande och att det viktigaste är att det produceras färre plagg.

Göteborgs-Posten