Nätverket Schyst resande har kartlagt flera internationella trendspaningar över hur vi kan komma att resa och turista mer hållbart. Resultatet blev en spaning över fem hållbara res- och turisttrender som vi troligen kommer att se mer av under 2020.

Långsamma resor

Vill man resa klimatsmart måste man låta det ta tid. En trendspaning från Booking.com visar att att varannan resenär tänker välja ett långsammare färdmedel av miljöskäl och att 61 procent vill ta en omväg för att uppleva mer av resmålet. Långsammare resande blir också en renässans för tågresandet. Allt fler intresserar sig för tågcharter eller legendariska tåglinjer som Flying Scotsman, Transsibiriska järnvägen och Orientexpressen.

Trängselfri turism

Problemet med överturism uppmärksammas allt mer vilket innebär att fler söker sig bort från de allra vanligaste destinationerna. ”Andrastadsturism”, där man väljer bort den stora staden och åker till en något mindre stad i närheten, är ett exempel på detta. Det kan bli en både mer plånboksvänlig och trängselfri semester. Att resa under lågsäsong, till exempel under en regnperiod, är en annan relaterad trend som kan låta en uppleva resmålet i lugn och ro och i ett nytt ljus. En positiv bieffekt är att det ger destinationerna bättre chans att hålla ekonomin stabil under hela året. Leta alltså efter resmål på ”Not Hot”-listan i stället för på topplistan.

Mikroäventyr

Ytterligare en trend som väntas växa är mikroäventyr. National Geographic förutspår i sin trendspaning att fler kommer söka sig till småskaliga, uppnåeliga äventyr på hemmaplan. Kort, lokalt och billigt är receptet. Tanken med ”bakgårdsturismen” är att se vår vanliga omgivning ur oväntade vinklar, till exempel genom att gå en kulturvandring, ta en tur på cykel eller i kanot.

Äta lokalt

En trend som hänger ihop med den föregående är att utforska lokal mat och restaurangnäring. Sambandet mellan maten på tallriken, landskapet omkring oss och kulturen vi besöker intresserar allt fler. I vår närhet kan vi hitta färska, närodlade och ekologiska ingredienser. ”Gatumatssafari” och sociala hemma hos-restauranger är två exempel på hur trenden kan utvecklas.

Bo på ekohotell

Den sista av de fem trenderna handlar om beoendet. Fler kommer att vilja välja boende som visar omtanke om människa och miljö, skriver National Geographic. Det kan vara både mer traditionella hotell eller mer spektakulära övernattningar, som att sova i trädtält eller i en stuga i ett naturreservat utan elektricitet.

Schyst resande