Om fem-sex år har det smarta hemmet flyttat in i hyresrätten, så pass mycket att det gör stor skillnad i vardagen. Det tror Helsingborgshems it-chef Richard Mauritsson.

Även om Helsingborgshem gör en medveten satsning för att kunna erbjuda sina hyresgäster ett smart hem står de endast för utbyggnaden av fastighetsnätet.

– När det är på plats blir det intressant för andra aktörer att erbjuda oss som bostadsbolag och hyresgästerna smarta prylar, säger Richard Mauritsson.

Avgörande att det fungerar enkelt

Det kan vara allt ifrån att internetabonnemang och en trådlös router ingår i hyran, till att kylskåps- eller ugnsleverantörer stoppar in sina smarta produkter i bostäderna.

Det avgörande är att det fungerar enkelt. Hyresgästen ska inte behöva fundera på vad som behöver installeras, avtalas eller vilka tillbehör som behöver köpas.

Richard Mauritsson hoppas och är övertygad om att det kommer många olika nya lösningar som underlättar vardagen, gynnar ekonomin och miljön. Inte minst inom el och värme, men även kring mobilitet.

Frågan är vem som ska betala. Richard Mauritsson tror att det på sikt blir en växling för vad som ingår i hyran. Kanske exempelvis kabel-tv byts ut mot något annat.

Hem & Hyra

Voister