En halv miljon kronor i besparingar och en årsstämma som klarades av på 45 minuter. Det blev resultatet när VVS-företaget Bad & Värme beslutade arrangera sin årsstämma digitalt.

Normalt skulle stämman ha haft ett 40-tal deltagare från Kalix i norr till Osby i söder. Nu sändes stämman istället från huvudkontoret och medlemmarna deltog via länk i realtid.

– Genom att köra stämman digitalt sparade vi både res- och boendekostnader, lokalhyra och tid, konstaterar Bad & Värmes vd Stefan Berglund till VVS-Aktuellt.

Förutom positiva miljöeffekter som uteblivna flyg- och bilresor slapp deltagarna avsätta en till två dagar, som i stället blev fakturerbar tid.

Stefan Berglund menar att just en stämma passar utmärkt att arrangera digitalt då den inte är ett forum för diskussion. Årets stämma fungerade också som ett test utifall man skulle behöva hålla en extrastämma för att exempelvis ändra i stadgarna. Ett sådant möte kostar mycket om medlemmarna ska flyga in från olika delar av landet till Stockholm.

Det enda negativa var att det tekniska inte riktigt hängde med vilket gjorde att det blev viss fördröjning innan sändningen nådde åhörarna ute i landet. Men det är något man hoppas kunna justera till nästa år.

– Jag känner inte till något annat privat bolag som kört stämman digitalt och där deltagarna haft möjlighet att rösta, säger Stefan Berglund. Han tycker det är extra kul att ett VVS-företag, som annars kan uppfattas som konservativa, går i bräschen och kanske till och med är först med det här.