Under det senaste året har vi sett en trend där allt fler bud och andra som leverarar varor och paket i städer använder cyklar istället för bil. Men även hantverkare kan gå över till pedalkraft. I Stockholm finns den Cyklande Rörmokaren, som med hjälp av lite el tar sig fram för egen maskin.

När Alexander Ulvhagen och Hugo Wolgers startade den Cyklande Rörmokaren var de först osäkra på om det skulle fungera. VVS-arbeten kräver ofta tunga verktyg och nya reservdelar. Men det har fungerat över förväntan. De praktiska bitarna har löst sig och kunderna har strömmat till.

När Hugo Wolgers tar elcykeln ut på dagens första uppdrag i Stockholms innerstad är den tungt lastad med tre verktygs- och reservdelslådor. Men tack vare hjälpen från elkraften fungerar det. Och att navigera sig fram i stadstrafiken går både snabbare och smidigare än med bil. Ett plus är att Hugo Wolgers slipper det ständiga letandet efter p-plats.

Många av den Cyklande Rörmokarens uppdrag handlar om service och då kan reservdelar och komponenter beställas eller handlas direkt i centrala Stockholm. Större föremål kan grossisterna leverera direkt till arbetsadresserna.

Positiv trend inom yrkescykling

Hampus Ekblad arbetar med trafikplanering med inriktning mot cykling på Ramboll. Han ser en positiv trend inom yrkesmässig cykling, bortsett från de traditionella cykelbuden. Det finns en stor möjlighet att minimera biltrafiken, menar han.

– Vi ser att det är något som är på gång. Kärnfrågor är avståndet och hur mycket saker som ska transporteras. Det har kommit ganska många nya cykeltyper som gör att man kan lösa det, till exempel lastcyklar med elassistans, som bland annat fraktbolag kan använda.

Rörmokaren som cyklar för klimatet

Teknikexperten om växande cykeltrend