I Coops nya butik i Hagastaden i Stockholm invigs nu stadens största butiksodling. Det vertikala odlingssystemet kommer göra butiken helt självförsörjande på örter och sallater och så småningom kan även jordgubbar komma att växa där.

Butiksodlingen kommer från foodtech-bolaget Grönska Stadsodling och innebär att 20 odlingsskåp innehållande ett 50-tal sensorer för monitorering och automation, installeras i butiken. Odlingen kommer dock att skötas helt av Coops egen personal.

2018 testades den första versionen av odlingssystemet, GrowOff, hos Coop i Danderyd, Åkersberga och Bromma. Försöket blev lyckat och förra året valdes Grönska in i Coops, Norrskens och Sweden Foodtechs acceleratorprogram Bloomer, som riktar sig till Foodtech-företag som arbetar med att lösa framtidens livsmedelsutmaningar.

Odlingsskåpen är utrustade med egenutvecklad LED-belysningsteknik och bevattningssystem. Systemet är vattensnålt och varken vatten eller näringsämnen kommer ut in naturen. Varje skåp, som tar upp mindre än en kvadratmeter i yta, ersätter omkring 250 kvm odlingsmark. Örterna odlas i komposterbara krukor och har en förpackning av papper.

Grönska Stadsodling